Rovnako ako poľnohospodári v iných častiach Slovenska, tak aj tí z
regiónu pod Poľanou sa musia počas roka vyrovnať s dôsledkami
klimatickej zmeny. "Vplyv počasia na úrodu má vždy rozhodujúci význam, a to aj z hľadiska množstva i kvality úrody," objasnila
hovorkyňa. Aj v tomto roku sa pod kvalitu a množstvo úrody podľa jej
slov podpísalo množstvo a intenzita zrážok. Sú to aj škodcovia a
poľovná zver, ktorá aj v oblasti Detvy a Zvolena vyžierala zasiatu
úrodu. Boli to najmä obilniny, kukurica a repka a znižovalo to tak
celkové množstvo dopestovanej úrody. "Vlani sa v oblasti Zvolena
škody na plodinách na ploche 4800 hektárov, ktoré zničila poľovná zver,
vyšplhali cez jeden milión eur," spresnila.
Ako ďalej zdôraznila, Zvolen a Detva nepatria medzi oblasti, kde sa vo
veľkom pestuje vinič, zemiaky alebo zelenina. Pre nadmorskú výšku a
počasie sa týmto plodinám darí viac v južne položených oblastiach
Slovenska, na východe alebo západe krajiny. "Predpokladáme, že v tejto oblasti pôsobia najmä drobní pestovatelia zeleniny či zemiakov," podotkla.
Tí vinohradníci, ktorí pôsobia napríklad v oblasti Zvolena, mali obdobnú
pestovateľskú sezónu a problémy ako ich kolegovia v iných regiónoch.
Bol to napríklad nedostatok pracovníkov na zber hrozna a výrazný tlak
jeho ochorenia, perenospóry. "Kto správne načasoval ošetrovanie viniča, tak môže mať sľubnú úrodu," spomenula hovorkyňa s tým, že na Slovensku bol v tomto roku zber hrozna posunutý približne o týždeň neskôr ako zvyčajne. "Aj sezóna burčiaku sa začala neskôr a s veľmi pomalým rozbehom," informovala.
Podľa Holéciovej v roku 2023 očakávajú úrodu na celom Slovensku nižšiu o
40 percent oproti roku 2022. Redukcia spôsobená tlakom chorôb, ak
vinohradník poškodené strapce zničil, naznačuje zas veľmi koncentrovanú
surovinu. "Ak by priala jeseň, suchá a dlhá na vyzretie hrozna, kvalita vína by mohla byť výnimočná," uzavrela.